donatex@abv.bg Пишете ни по всяко време
+(359)-898-480010 Понеделник до събота

Новини

Пространството в малкото жилище

дата на публикуване 18.05.2016

 

Статистиката сочи, че най-често обитаваното жилище в България е между 60 и 70 кв. м. Не само сингъл младежи, но и семейства с деца предпочитат да обитават дори 35-40 кв. м. Защото такова жилище е по-евтино при покупката, а разходите по поддържката са по-малко. Дори при ограниченията на площта могат да се намерят свежи идеи. Важно е да се създаде комфорт, и преди всичко илюзия за обем.

Колкото и да сме притеснени в малкия дом, не трябва да се лишаваме от важни,
необходими и задължителни кътчета, свързани с ежедневния бит.

Не може без удобните гардероби с размери, допустими за жилището. Практично е да са изнесени извън спалните, например в антрето. Добре е да са високи до тавана, а за да се пести място – да са с плъзгащи врати. Извън стандартната дълбочина от 60 см и 30-40 см са достатъчни. Пазарът предлага различни аксесоари, закачалки и приспособления за оптималното използване на плитки гардероби.

Описание: https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/197/Image_5483197_128.jpg

Много полезно е едно специално място. Дали ще го наречем килер или дрешник, или сервизно помещение, в него трябва да се побира всичко – от зимнината до прахосмукачката.

Грешка е да се намалява банята, за да се разшири със сантиметри жилищната площ. И в мини дома това е място за релакс и е по-добре да не правим компромиси с него. Естествено, оглеждаме се откъде наистина да откраднем още малко площ.

Най-често нарочваме терасата. Дори да е една жертваме я, за да спечелим два-три квадрата. Те обикновено са за кухнята, но по-идейно е да организираме малък “кабинет” – с работно място, библиотека, шкафове. Друг вариант е да поставим на терасата високи и ниски шкафове, които успешно могат да заместят гардеробите. Условието е балконът да е остъклен и добре топлоизолиран.

Описание: https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/195/Image_5483195_128.jpg

Трябва да преборим и вредния навик да трупаме излишни вещи и да успеем да се разделяме с тях. Старо правило е, че ако не си използвал някоя вещ в последните три-четири месеца, тя не ти е необходима.

При малка квадратура е добре да обединим при възможност отделните пространства. По-разумно е да се лишим от няколко клаустрофобични помещения, да премахнем стените и вратите между антрето, кухнята и дневната. Така ще избегнем накъсването на жилището и ще спечелим повече въздух.

 

Имате въпроси или нужда от помощ?

Свържете се с нашите брокери, които ще Ви помогнат да намерите най-добрата оферта за Вас.

Сравняване на имоти

 

Сравни (0)